Kihomadot ja täit

Koulutyön taas alkaessa myös pöpöt alkavat kiertää. Tässä muistutuksena toimintaohjeet  kihomato- ja täitapauksia varten. Ohjeita ja neuvoja voi kysellä myös terveydenhoitajalta.

KIHOMADOT

Kihomadot leviävät ihmisestä toiseen läheisessä kanssakäymisessä. Madon munat joutuvat suuhun yleensä käsistä, etenkin kynnenalusista ja sormenpäistä sekä vuodevaatteiden kautta. Oireena on tyypillisesti peräaukon kutina etenkin iltaisin. Joskus valkoisia kihimatoja voi olla myös näkyvissä peräaukon suulla. Aika tartunnasta oireiluvaiheeseen voi kestää 1-2 kuukauttakin.

Hoitona on apteekista ilman reseptiä saatava Pyrvir-niminen lääke, joka otetaan kerta-annoksena. Koska suolistossa voi olla vielä tämän jälkeen kehittymässä olevia munia, tulee hoito uusia 2 viikon kuluttua. Koko perhe tulee hoitaa aina samanaikaisesti, vaikka kaikilla ei olisikaan oireita. Vuodevaatteet on hyvä imuroida ja tuulettaa sekä vaihtaa lakanat lääkkeen ottamista seuraavana päivänä. Myös kynnet on hyvä leikata lyhyeksi. Tärkeää ennaltaehkäisyn kannalta on kiinnittää huomiota hyvään käsihygieniaan. Tartunta ei vaadi poissaoloa koulusta.

TÄIT

Täit tarttuvat hiuskosketuksessa sekä pipojen, hattujen, kaulaliinojen ja kampojen välityksellä. Hiukset olisi hyvä tarkistaa säännöölisesti, myös niskasta ja korvien takaa. Vaikka täit eivät ole terveydelle vaarallisia eivätkä aiheuta mitään tautia, ne saattavat aiheuttaa kiusallista kutinaa päänahassa. Täitä on vaikea nähdä. Ne ovat tummahkoja, noin 1mm mittaisia. Munat eli saivareet muistuttavat hilsettä, mutta niitä on vaikea saada irti hiuksesta.

Jos täitä tai saivareita löytyy, ne poistetaan apteekista ostettavalla täishampoolla (esim. Nix tai Prioderm). Tarkemmat käyttöohjeet löytyvät pakkauksesta. Täitapauksissa olisi hyvä hoitaa koko perhe. Myös vuodevaatteet, pehmolelut, pipot tulisi käsitellä pitämällä niitä 80 asteisessa saunassa muutaman tunnin tai laittaa pakastimeen.

Täitä voi saada kuka tahansa, eivätkä ne ole merkki likaisuudesta. Ne pitää kuitenkin hoitaa heti, koska ne leviävät nopeasti.