Koululaisen sairastuminen - ohje vanhemmille (tammikuu 2021)

Hallintolääkärin ohje

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää, että sairaana ei mennä kouluun. Koronavirustaudille tyypillisiä oireita ovat kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus ja haju- tai makuaistin menetys. Oireiden arvioinnissa apuna voi käyttää nettisivuja https://www.omaolo.fi/

Lapsikin tulee viedä testiin, jos hänellä on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Aika koronavirustestiin varataan soittamalla Hattulan terveyskeskukseen, p. 03 673 1277 (ma - pe klo 8-15).

Kanta-Hämeessä palvelee valtakunnallinen päivystysapunumero 116 117. Siihen soitetaan aina ennen kuin harkitaan päivystykseen lähtemistä.

Hätätilanteessa tulee soittaa aina hätänumeroon 112.

Mikäli lapsi on perheensä kanssa palannut ulkomailta, hänenkin on syytä olla omaehtoisessa karanteenissa 10 vrk:n ajan Suomeen saapumisen jälkeen, tietyistä maista tullessa 14 vrk. Tällä hetkellä suunnitellaan kaikkien Suomeen palaavien koronavirustestaamista.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Jos lapsi on testattu koronaepäilyn vuoksi ja testitulos on negatiivinen, voi lapsi palata kouluun yhden oireettoman päivän jälkeen.

On tärkeää, että koululaisen astma- ja allergiaoireet pyritään saamaan mahdollisimman hyvin hallintaan hyvällä lääkehoidolla. Lapselle tyypillisten lievien pitkäaikaisten oireiden takia ei tarvitse olla pois koulusta.

Vanhempien tulee arvioida myös niiden lasten tilannetta, joilla on tiedossa esim. migreeni tai jännitysvatsakipuja. Tuttujen, pitkäaikaisten oireiden takia ei tarvitse olla pois koulusta tai hakeutua koronavirustestiin.

 

Taina Heikkilä

Hallintolääkäri, Hattulan kunta