Opetuksen järjestäminen karanteenissa tai eristyksessä oleville, karanteenipäätöstä odottaville ja altistuneille oppilaille

Koronatilanteen vaikeutumisen myötä koronatestaus ja tartunnanjäljitys ovat ylikuormittuneet eikä virallista testausta ja karanteenipäätöksiä enää tehdä. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä toivoo koulujen osalta käytäntöjen joustamista siten, että etäopetukseen voi olla oikeutettu muutenkin kuin viranomaisen tekemän karanteeni- tai eristystodistuksen kanssa. Terveydenhuollon viranomaisten kapasiteetti ei riitä todistusten kirjoittamiseen eikä jäljitys- tai testauskapasiteetti riitä kaikkien oireisten koululaisten testaamiseen terveydenhuollossa.


Opetushallitus suosittelee, että opetuksen järjestäjät suhtautuvat myönteisesti etäopetuksen järjestämiseen oppilaalle, jolla on koronavirustartunta ja on sen vuoksi poissa, jos oppilas vointinsa mukaan kykenee opiskelemaan. Oppilas voi osallistua opetukseen esimerkiksi etäyhteyden välityksellä muun opetusryhmän opiskellessa lähiopetuksessa. Perusopetuslain 18 §:n mukainen päätös perustuu tällöin muuhun riittävään oppilaan terveydentilaa koskevaan selvitykseen. Myös koronavirukselle altistuneen oppilaan opetus voidaan Opetushallituksen näkemyksen mukaan järjestää perusopetuslain 18 §:n perusteella etäopetuksena. Näin voidaan turvata lapsen oikeus opetukseen sekä oppilaiden yhdenvertaisuus koko maassa vaikean koronatilanteen aikana.


Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin on oikeutettu
- oppilas, joka on asetettu karanteeniin tai eristykseen terveysviranomaisen toimesta
- oppilas, jolla on koronavirustartunta, mutta vointinsa mukaan kykenee opiskelemaan
- oppilas, joka on perheessä tai lähipiirissä altistunut koronavirukselle
- oppilas, joka odottaa karanteenipäätöstä


Poissaolon kestossa tulee noudattaa terveysviranomaisten voimassaolevaa ohjetta. Ilmoituksen jälkeen poikkeukselliset opetusjärjestelyt käynnistyvät mahdollisimman pian ja johtava rehtori tekee asiasta viranhaltijapäätöksen. Tällöin oppilas on oikeutettu opetusjärjestelyiden lisäksi ateriaetuun.
Huoltajan tulee ilmoittaa seuraavat asiat wilman tai puhelimen välityksellä:
- oppilaan nimi
- poissaolon kesto
- ateriakassi: kyllä/ei
- lähettää ilmoitus omalle opettajalle tai luokanvalvojalle


Poissaoloajan opettamisessa ja ohjaamisessa hyödynnetään etäyhteyksiä ja myös muita pedagogisia ratkaisuja huomioiden oppilaiden ikä- ja kehitystaso.
Kouluilla tapahtuneita tartuntoja ja altistuksia ei jäljitetä eikä niistä erikseen tässä epidemiatilanteessa tiedoteta. Laajoissa epidemiatilanteissa koulu tiedottaa asiasta wilman kautta.


Voimassolevat suositukset ja ohjeistukset:
OKM:n ja THL:n suositukset 22.12.2021
OPH:n ohjeistus 23.12.2021
OPH:n tiedote 13.1.2022